Oldal: 1 / 1

levéltetvek

HozzászólásElküldve: 2008.08.21., csüt. 22:06
Szerző: Degec
helló!

van valakinek ötlete arra mivel lehetne levéltetveket életben tartani illetve tenyészteni?

köszi
Degec

Re: levéltetvek

HozzászólásElküldve: 2008.08.25., hétf. 18:05
Szerző: Demjén Zsófia
Szia!
Fajtól függ, mert a legtöbben eléggé táplálékspecialisták.
A biológiai növényvédelem számára tenyésztett katicákat például egyszikűeken élő levéltetveken nevelik, gondolom, mert azt a legkönnyebb nagyszámban, ellátni és előállítani. Fűféléket csíráztatnak, és arra telepítik a levéltetveket. Ezek az állatok nem viselik jól a meleget, a szárazságot és a napfényt, szobahőmérsékleten párás, árnyékos helyen jól szaporodnak. Időről időre szárnyas generációt nevelnek, amelyek új helyeket népesíthetnek be ezért , ha nem akarjuk, hogy elkószáljanak a helyük kialakításához sűrű háló alkalmazása szükséges. Amúgy akkor is elmászkálnak, ha kezd egy kicsit kiszáradni a fű alattuk, vagy megsárgulni a sok szívogatástól, kevés napfénytől... :? A fűnek kb 1-2 hét kell a megfelelő csírázási mérethez, ezért a levéltetvek számának megfelelően, és a fogyasztásuk ütemére előre be kell készíteni az elvetett adagokat. A fűnek a jó keléshez napfényre, és nedves talajra van szüksége. Elég a lesárgult adag mellé állítani az újat, a levéltetvek átmásznak a frissre. Ahogy a levéltetű kolónia szaporodik, úgy kell egyre több fűről gondoskodni, az pedig megfelelő körülmények között igencsak jól beindulhat :D :roll:
Sajnos hazai tenyészetről nincs tudomásom, de biológiai növényvédelemmel foglalkozó cégeken keresztül lehet esély a beszerzésükre.
Ha belevágsz, számíts rá, hogy elég munkás lesz....
Azért sok sikert hozzá :wink:
Üdv!
Zsófi

Re: levéltetvek

HozzászólásElküldve: 2008.08.25., hétf. 18:21
Szerző: Degec
Szia Zsófi!

köszi szépen! barackfán tenyészik az a zöld faj :) ebből szedtem párat, ezt ették a békák
közben keresgéltem s láttam ahol babon nevelik őket. én is ezen gondolkodom. meg egyéb eleséget min d ugróvillás, babzsizsik, kis kenyérbogár, de ezeknek a tenyésztéséről még nem sokat találtam
egy csoport kis kenyérbogaram van, a konyhában a pirospaprikában találtam vagy 100 példányt :) de valahogy a szaporodásuk nem az igazi, inkább csak fogynak...

és még babzsizsik bezserzése lenne a következő fázis...

Re: levéltetvek

HozzászólásElküldve: 2008.08.25., hétf. 18:27
Szerző: Demjén Zsófia
Szia!
Szerintem a muslica is elég könnyen tenyészthető a békáknak, ha még nem próbáltad. Mi kis tücsökkel, és muslicával etetjük őket az állatkertben. :)
De ez már egy másik topik... :roll:

Re: levéltetvek

HozzászólásElküldve: 2008.08.25., hétf. 19:35
Szerző: Degec
köszi, azom van, szépen tenyészik is, de törekednék a változatosabb táplálásukra :)