Tűzhasú gőte ( Cynops orientalis )

Ide tartoznak a békás, gőtés, szalamandrás, stb. képek és irományok.

Tűzhasú gőte ( Cynops orientalis )

HozzászólásSzerző: georgio Dátum: 2007.11.24., szomb. 00:02

Van egy pár tűzhasú gőténk is, pontosabban a kisfiamnak. Ezeket már kiskorukban is könnyű szexálni, így biztos, hogy fiú-lány. Ami üröm az örömben, hogy 2-3 év mire ivarérettek lesznek. De szépek, és aranyosak.
Egy kis leírás:

Mint minden gőte, a tűzhasú gőte is kétalakú. Lehet szárazföldi is, persze ez hosszabb idő múlva következik be. Ha kimászik, akkor kiszárad, de ha egyedül képes átalakulni szárazföldivé, akkor nem. Az átalakulás nem törvényszerű.

Elterjedése:

Ezeknek a szalamandrákhoz tartozó gőtéknek az őshazája Japán, valamint Kína keleti része.

Leírás:

Az állatok kb. 10 cm nagyra nőnek. A nőstény teltebb, a hím karcsú, a hátsó lábai kicsit vastagabbak, a kloákája kétoldalt duzzadtabb (herék), de ez csak a tavaszi párzáskor látható. A hason élénkvöröstől a narancssárgáig változó szabálytalan sötét foltokat találunk, innen ered a "tűzhasú" elnevezés is.

Beszerzése:

Ez az egyik leggyakrabban előforduló gőtefaj, amelyet rendszeresen megtalálhatunk az állatkereskedésekben. Könnyen tarthatók fogságban, ahol kimondottan vízi élőlényként viselkednek és igen könnyen szaporíthatók is.

Az állat helyének kialakítása:

A tartásuk mind akvaterráriumban, mind akváriumban lehetséges. Az akváriumba javasolt valamilyen pihenőhely - kő, gyökér, széles levelű vízinövény - elhelyezése, amire a gőték kimászhatnak. Ha akvaterráriumban tartjuk őket, akkor a terrárium egyharmad része víz legyen.

Etetés-itatás:

Etetésük nem okoz problémát, gyakorlatilag mindenre vadásznak, ami mozog. A tubifexet csomókban kapják, a vörös szúnyoglárvát (élő, fagyasztott) különösen szeretik.

Szaporítás:

Szaporításuk nem bonyolult, de télen szükséges pihentetni őket, hogy tavasszal a szaporodás megtörténjen. A téli pihenéshez a vízhőfok 7 °C-ra való lehűtését javasolják.

Kép
"Sose vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."
Avatar
georgio
Juvenile
Juvenile
 
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006.12.26., kedd 04:43
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Puding Dátum: 2007.11.24., szomb. 18:32

Tudom kicsit fárasztó ha valaki "polihisztort" játszik, de akik közelebbről ismernek tudják, sokáig kétéltűztem is. Gyerekkorom nagy kedvencei pedig nem annyira a békák (azért "nyilmérgeztem" is :wink: ), mind inkább a farkos kétéltűek voltak. Volt egy tucat fajom amire nagyon büszke voltam, hiszen akkoriban úgy kellett összevadászni őket. (Megjegyzem most sem túl gyakoriak a börzéken. Alig pár fajt árulnak.)

Nade...
Amiért ide is írok az a "kétalakúság" kérdésével kapcsolatos.

Mert...

Gondolhatunk itt a farkos kétéltűek többnyire kettős életére, amely szerint van egy tavaszi vizi (valójában párzási azaz :arrow: nászidőszak), és egy ezt követő szárazföldi (elsősorban táplálkozási) ciklusuk. (A fiatalok ivarérésig értelemszerüen kihagyják a párzást és ezáltal a "vizi" ciklusokat.)
Ezt még az egyébként "vizigőtéknek" nevezett fajok (ezek pl. a hazai képviselők) is tartják, és május végén, június elején elhagyják az un. :arrow: párzóvizeiket.

De gondolhatunk az ún. neotténiás állapotra is.
Ennek az a lényege, hogy a gőte "gyerekként válik felnötté". :D
Pontosabban kihagyja az utolsó stádiumot, és kopoltyúit megtartva fejlődnek ki az ivarszervek. Vannak fajok (mint pl. a barlangi vakgőte - Proteus anguinus, mexikói axolotl - Ambystoma mexicanum, rathbun vakgőtéje - Desmognathus /Typhlomolge/ rathbuni stb.) melyeknél ez általános, másoknál ritkaság számba menő anomália.
A neotténia kialakulásáért a pajzsmirigy hibás működését teszik felelőssé, mert a metamorfózist beindító hormont (tyroxin) ez a szerv termeli.
Bizonyos fajok ennek adagolásával átalakulásra bírhatók (axolotl), míg mások (vakgőték), evolucionálisan olyan régen viselik a "lárvaság terhét", hogy már nem reagálnak a kezelésre sem.
Nade, hogy ne kalandozunk tovább...
A lényeg az, hogy a legtöbb gőténél (így a kedvenceteknél, és rokonainál) igen is törvényszerű az átalakulás, és az ezzel járó szárazföldi életszakasz. Az ettől eltérő fejlődés számít ugyan is degeneratív vonásnak.
Avatar
Puding
Semiadult
Semiadult
 
Hozzászólások: 131
Csatlakozott: 2006.02.20., hétf. 12:22
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: georgio Dátum: 2007.11.25., vas. 00:12

Puding írta:Tudom kicsit fárasztó ha valaki "polihisztort" játszik


Semmi gond, még kezdő gőtész vagyok(unk). Írásodat köszönöm. Minden információnak, és helyesbítésnek örülök.
"Sose vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."
Avatar
georgio
Juvenile
Juvenile
 
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2006.12.26., kedd 04:43
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Fince Dátum: 2007.12.01., szomb. 03:06

Halihaw!

Tarajos-Pettyes duo, anno nálam is nagyerőkkel játszott Kép (tudom, hogy védettek...hja de ugye a gondtalan gyerekkor:) ... ).

Köszi, hogy feldobtátok a témát :wink:
:twisted: :twisted: Kép :twisted: :twisted:
Kép
Avatar
Fince
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 960
Csatlakozott: 2005.04.13., szer. 22:22
Tartózkodási hely: SzeXárd city


Vissza: Kétéltűek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron